Radionica za mehanička ispitivanja smještena je u ulici Dr. M. Budaka 1 u Slavonskom Brodu (zgrada ĐĐ-CIR d.o.o. u kojoj Strojarski fakultet ima 30 % vlasništva kidalice Schenck) i opremljen je s: - dvije "kidalice", odnosno s dva uređaja za statička i dinamička ispitivanja metalnih i nemetalnih dijelova konstrukcija i samih konstrukcija - uređajem za ispitivanja karakteristika spiralnih opruga - uređajem za ispitivanje krhkosti čelika na niskim temperaturama do - 192 °C TNDT (temperature non-ductile transition) (Pellini) - padajućim teretom (poznat prema ASTM-u kao DWT - drop weight test) - automatskom komorom za ohlađivanje proba ispitivanja pomoću tekućeg dušika.

Najznačajniji dio opreme su dvije "kidalice" ili dva uređaja za statička i dinamička ispitivanja metalnih i nemetalnih dijelova konstrukcija i samih konstrukcija, pa se stoga u nastavku daje detaljniji opis. - Jedna "kidalica" je proizvedena 1954. (Amsler), a umjerena je za mjerna područja sile 300 N do 400 kN. Radi isključivo za statička ispitivanja čvrstoće na sobnoj i povišenoj temperaturi (do 300 °C). Nema mogućnost elektroničkog praćenja sile i pomaka nego samo mehaničko. Nesigurnost je mjerenja uređaja ispod 1%. - Druga " kidalica" - uređaj za statička i dinamička ispitivanja je proizveden 1988. ( Carl Schenck - Darmstadt). Uređaj ima dva mjerna područja do 400 kN i do 1000 kN (podijeljena u 4 podpodručja). Posljednje umjeravanje pokazalo je da je mjerna nesigurnost ispod 3 promila što spada u najpreciznije uređaje ove vrste. Ovaj uređaj je opremljen računalom i svim potrebnim mjernim pojačalima za područje sile, pomaka klipa te dva neovisna mjerača pomaka na probi s točnošću 0,001 mm. Ispitivati se mogu probe po svim poznatim svjetskim normama na sobnoj temperaturi i na temperaturi do 1100 °C. Uređaj je opremljen i za ispitivanje parametara mehanike loma od sobne temperature do temperature -60 °C (do 400 mm duljine) i na sobnoj temperaturi do 800 mm duljine. Na stroju su obavljena mnoga mehanička ispitivanja za potrebe desetak diplomskih, magistarskih i doktorskih radova. Isto tako brojna ispitivanja za gospodarstvo, a osobito za znanstvene projekte koje Strojarski fakultet ima s Fakultetom za strojništvo u Mariboru. Ovaj uređaj je u vlasništvu Strojarskog fakulteta 30 %, dok je ostalih 70 % u vlasništvu ĐURO ĐAKOVIĆ Centar za istraživanje i razvoj d.o.o.

   

 Kidalica "Schenck" s dva mjerna područja do 400 kN i do 1000 kN (podijeljena u 4 podpodručja), koja je opremljen računalom i svim potrebnim mjernim pojačalima za područje sile, pomaka klipa te dva neovisna mjerača pomaka na probi s točnošću 0,001 mm

   

 


Impressum

Poveznice